dinsdag 25 april 2017

DIY POLYMER CLAY JEWELRY | Kettinghanger van klei en een steentje

 
Takken met mos en een paar paddenstoeltjes, met in het midden daarvan een mooi steentje. Ik vind dit een enorm leuke ketting hanger! En speciaal voor diegenen die hier ook van houden laat ik hieronder zien, stap voor stap, hoe ook jullie zoiets van voornamelijk polymeer klei kunnen maken:)!

Oefening baart kunst, en dat geldt ook echt wel een beetje voor het werken met polymeer klei. Heb ik ondervonden;). Heb dus vooral geduld met jezelf wanneer het je niet meteen in één keer lukt om realistische boomschors/boomtakken te boetseren. Het leuke van deze klei is: Het wordt pas hard in de oven. Dus maak je een foutje of ben je niet tevreden dan begin je gewoon weer overnieuw!
 
Knutsel ingrediënten:
- Polymeer klei (natuurkleuren)
- Steentje (gevonden of gekocht)
- Kleispatel
- Naald
- Eventueel Fimo glanslak
- Waxkoordje (als ketting)
 
 
 Heb je alles bij de hand? Dan kun je gaan beginnen!
 
 
 
Vorm als eerste, van de bruine klei, een ei-vormig plat stukje. Eentje die groot genoeg is voor je steentje, leg die vervolgens in het midden daarvan. (Je kunt het steentje eventueel een klein beetje in het klei drukken).
 
 
 

Maak daarna een dikke sliert. Ook van de bruine klei. En bewerk die vervolgens met je naald door streepjes te trekken over de klei, aan alle kanten. (Zie foto's).
 
 
 
De kleispatel die ik daarna gebruik is eentje van de Wibra, een hele simpele (en goedkope!) maar wel een hele handige! Met de punt daarvan trek je wederom streepjes over het klei, over de streepjes van de naald heen. Je zult zien dat de structuur van de klei nu al aardig meer op 'hout' begint te lijken.
 
 
 
 
Het volgende dat je gaat doen is de sliert om de steen heen wikkelen. Bovenaan vouw je een soort van 'lusje'. Hierdoorheen kun je later je kettingkoordje halen. (Zie foto's).
 
 
 
 
Is de sliert te lang? (Altijd beter dan te kort trouwens!) Dan maak je hem gewoon even wat korter. (Zie foto's).
 
 
 
 
Ga vervolgens wederom met je naald aan de slag...
 
 
En daarna weer met de kleispatel!
 
 
Zoals je ziet ben ik dit keer iets drastischer met mijn kleispatel aan de gang gegaan. In plaats van oppervlakkige streepjes heb ik nu diepere groeven 'gesneden'. Dit hoeft allemaal niet heel precies, juist die 'slordigheid' maakt de schors/takken look echter. En oja, remember! Heb geduld als dit onderdeel niet in één keer lukt;).
 
 
 
 
Voeg eventueel nog een paar extra kleinere takjes toe. (De achterkant van de hanger boetseer je overigens niet. De achterkant blijft dus gewoon plat).
 
 
En dan is het tijd voor mos!
 
 
 
Schraap dit met je naald van een klompje groene klei af en plaats dit hier en daar een beetje op de schors/takken. Met de achterkant van een naald kun je dit mos een beetje aan drukken, pas er echter op dat je het mos niet te plat drukt. Lijkt minder echt, zou jammer zijn.
 
 
Om het mos nog echter te laten lijken kun je ook nog een klein beetje klei-mos van een andere kleur groen toevoegen.
 
 
En dan is het alweer tijd voor de paddenstoeltjes! Het laatste klei onderdeel. (De paddenstoeltjes die ik hier met jullie maak zijn net eventjes iets anders dan de paddenstoeltjes op de allereerste foto).
 
 
Vorm een sliertje en een platgedrukt rondje. (En dat dan twee keer want ik maakte twee paddenstoeltjes).
 
 
 
En maak van het rondje vervolgens een paddenstoelhoedje.
 
 
Druk daarna het sliertje in het hoedje en...
 
 
Plak de paddenstoeltjes dan op de schors/takken, naast het mos (en naast het steentje)!

 
De steeltjes daarna nog met een klein beetje mos bedekken zodat het allemaal wat meer één geheel lijkt...

 
En dan is je kettinghanger klaar! (Nadat hij de oven in is geweest dan!)
 
 
Tenzij je nog een extra glanslaagje wilt aanbrengen! Dit is niet verplicht, het klei blijft namelijk ook mooi zonder glanslaagje. Dus een potje Fimo glanslak aanschaffen hoeft niet perse.
 
 
 
Ik heb zo'n potje wel in huis staan en vind m'n zelfgemaakte polymeer klei sieraden hier wel mooier van worden dus ik heb ook deze hanger een glanslaagje gegeven! (Dit doe je pas nadat de klei hard is geworden in de oven!)
 
 
Als laatste nog even het waxkoordje door het lusje van de hanger halen en dan kun je je nieuwe bijzondere ketting echt gaan dragen!

 
Heel veel plezier met polymeer kleien! (Ben zelf momenteel nogal verslaafd, haha!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten